5 probleme ce ar putea apărea atunci când închiriezi
Închirierea unui apartament îţi poate oferi o serie de avantaje atunci când te decizi să te muţi într-un nou oraş, dar pot apărea şi situaţii ce nu sunt atât de clare pentru chiriaşi şi ridică numeroase semne de întrebare. Dar, fiecare problemă poate fi rezolvată cu uşurinţă dacă eşti informat cu privire la soluţiile existente. Aşadar, haideţi să discutăm despre cele mai frecvente impedimente cu care se confruntă chiriaşii:
1. Reparaţii şi mentenanţă
Când vine vorba de întreţinerea apartamentului, cea mai des întâlnită problemă pentru chiriaşi este aceea a defecţiunilor urgente. Iar, atunci când ele apar, trebuie acţionat rapid pentru ca acestea să nu se transforme în adevărate dezastre. În acel moment îţi vei pune o serie de întrebări la care nu te-ai fi gândit până acum : “Care este persoana potrivită ce ar putea rezolva defecţiunea?”, “Care este costul reparaţiilor?”, “Unde găsesc persoane specializate disponibile non-stop?”
Verdict
Cea mai bună soluţie în situaţii de acest gen este să ceri ajutorul firmelor de închirieri şi administrare a proprietăţii prin intermediul cărora aţi închiriat apartamentul, deoarece acestea deţin baze de date complexe cu diferiţi furnizori de servicii de mentenanţă. Astfel, tu nu mai trebuie să îţi faci griji de cum, când sau cât costă realizarea reparaţiilor din apartament. În cazul în care închirierea locuinţei nu s-a realizat prin intermediul unei firme de închirieri, atunci va trebui să cauţi rapid numărul de telefon al unei persoane specializate şi să speri că este de încredere.
2. Garanţia.
Chriaşii sunt de cele mai multe ori confuzi când vine vorba de scopul garanţiei şi dacă aceasta poate fi folosită drept ultimă chirie.
Verdict
Pe scurt, răspunsul este nu. Garanţia şi chiria sunt două sume ce au scopuri diferite. Garanţia are drept scop siguranţa proprietarului în eventualitatea în care chiriaşul nu respectă termenii contractuali, pe când chiria reprezintă suma lunară plătită pentru ocuparea apartamentului.
3. Creşterea chiriei
Persoanele care nu apelează la serviciile unei firme de închirieri riscă să întâmpine probleme în eventualitatea situaţiei în care proprietarul doreşte să crească suma chiriei. “Este corect?”, “Care este limita până la care aceasta poate creşte?”, se întreabă unii chiriaşi.
Verdict
Dacă aţi semnat un contract de închiriere cu termeni ficşi prin intermediul unei firme specializate pe închirieri, chiria nu poate creşte decât înainte sau după semnarea acestuia, niciodată pe perioada rulării acestuia. În caz contrar, verificaţi contractul de închiriere încheiat în secţiunea destinată cuantumului chiriei şi a condiţiilor de modificare a acestuia. Orice astfel de condiţie trebuie stabilită încă de la începutul perioadei de închiriere. Şi nu uita să apelezi la abilităţile tale de comunicare în relaţia cu proprietarul, mai ales dacă este o persoană dificilă.
4. Vizitele şi inspecţiile
“De câte ori poate intra proprietarul în apartamentul pe care l-am închiriat?”, “Cu cât timp înainte ar trebui să anunţe vizita sa?”. Vizitele neanunţate sau prezenţa proprietarului atunci când chiriaşul nu se află acasă reprezintă reale probleme cu care te poţi confrunta atunci când închiriezi.
Verdict
Fie că ai închiriat prin forţe propriii sau printr-o firmă de închirieri şi administrare a proprietăţii, există reguli cu privire la momentele în care proprietarul îţi poate face o vizită. Motivele acesteia determină cu cât timp înainte trebuie să-şi anunţe vizita. Avantajul pe care îl ai atunci când închiriezi printr-o firmă specializată constă în faptul că aceste vizite sunt programate în funcţie de disponibilitatea ta, iar proprietarul va fi însoţit de către un consultant al acelei firme.
5. Încetarea contractului
Întrebările chiriaşilor cu privire la încetarea perioadei de închiriere sunt frecvente. Printre acestea se numără: “Cum întrerup contractul?” sau “Care sunt responsabilităţile mele atunci când închei contractul - care este perioada de preaviz pe care trebuie să o acord şi care este suma de bani pe care trebuie să o plătesc?”
Verdict
În funcţie de motivul întreruperii contractului de închiriere, se vor aplica reguli şi preavize diferite. În situaţia în care apartamentul este închiriat prin intermediul unei firme de închirieri specializată, atunci clauzele de desfacere a contractului vor fi stabilite clar încă de la început, pentru ca niciuna dintre cele două părţi să nu întâmpine dificultăţi.
Alte articole
- Cum să maximizezi profitabilitatea imobilului cu investiţii minime
- Sfaturi utile pentru boboci! Cum sa inchiriezi usor primul tau apartament
- Cum să aduci o notă personală apartamentului închiriat
- Ghidul practic al primei mutări
- Paşii pe care trebuie să îi urmezi atunci când îţi dai spre închiriere proprietatea