Sfaturi utile pentru chiriasi

Sfaturi utile

Sfaturi utile pentru boboci! Cum sa inchiriezi usor primul tau apartament

Bobocule, a venit momentul sa incepi primul an de facultate! Nu stim ce ti s-a spus pana acum, insa acest lucru nu presupune doar sa fii prezent la cursuri. A fi student presupune multa munca, dar implica si alte detalii la care poate nu te-ai gandit pana acum. Este de fapt o noua etapa a vietii tale, care vine la pachet si cu responsabilitati, insa, cu putin ajutor, primii pasi pot fi facuti foarte usor. Stiind toate aceste lucruri, dar si pentru ca suntem constienti de importanta fiecarei clipe a existentei tale, noi, membrii echipei Rent Easy, ne-am gandit sa-ti oferim aceste sfaturi utile care iti pot usura mult trecerea de la statutul de copil la cel de adult.

Inainte sa vezi un apartament

Inchirierea unui apartament poate fi o afacere riscanta. Poti descoperi oferte care par a fi prea bune pentru a fi adevarate, dar si oferte care se dovedesc a fi chiar farse macabre, care iti pot stirbi increderea in oameni. Un apartament de lux, la un pret rezonabil si intr-o zona buna din oras pare un vis devenit realitate, insa uneori lucrurile nu stau asa cum ne-am dori. Din acest motiv ne-am gandit sa-ti oferim un sfat important la acest capitol.

  • Asigura-te ca fotografiile pe care le vezi pe internet si in care iti sunt prezentate apartamentele sunt reale. Acorda o atentie deosebita anunturilor care includ informatii variate despre apartamente. Nu uita! Daca nu ti se ofera detalii, iar fotografiile nu corespund realitatii de la fata locului, atunci cu siguranta ca apartamentul poate avea probleme ascunse.

Contractul

Semnarea unui contract este un pas important in procesul de inchiriere, etapa ce nu poate fi ignorata. Din acest motiv noi iti oferim cinci sfaturi pe care ar trebui sa le iei in considerare.

  • Trebuie sa ai semnat un contract de inchiriere. In acest mod tu si proprietarul puteti fi siguri de acuratetea informatiilor referitoare la termenii si conditiile inchirierii locuintei.

  • Trebuie sa semnezi contractul pe teren neutru, la o agentie imobiliara, dupa o negociere prealabila.

  • Inainte sa semnezi contractul trebuie sa te asiguri ca sunt clare si transparente toate conditiile referitoare la inchiriere, inclusiv cele ce vizeaza plata avansului, garantiei si sumelor pe care va trebui sa le achiti in perioada de vara.

  • Cand semnezi contractul trebuie ca o terta persoana sa iti serveasca drept martor, iar acesta este chiar agentul imobiliar.

  • Asigura-te ca in contract se mentioneaza clar ca proprietarul este obligat sa te anunte din timp atunci cand face inspectii sau vizite in apartament, exceptie facand urgentele, cum ar fi inundatii sau alte defectiuni ce necesita reparatii urgente.

Platile

Aceste detalii trebuie sa fie clare pentru toate partile implicate. Daca totul este clar mentionat in contract, atunci tu si proprietarul nu veti avea neintelegeri pe parcursul derularii contractului. Iata, mai jos, patru sfaturi utile.

  • Nu ti se va percepe nici o taxa pentru vizionarea apartamentelor de care esti interesat.

  • Dupa ce inchei contractul ai dreptul sa primesti numarul de telefon al proprietarului. In plus, trebuie sa stii ca agentul este intermediar la plata chiriei doar daca primeste o procura din partea proprietarului, prin care este autorizat sa colecteze chiria lunara. Asta insa nu presupune ca tu, in calitate de chirias, nu vei face o verificare finala a pretului chiriei, impreuna cu proprietarul.

  • Cand achiti comisionul trebuie sa primesti bon fiscal.

  • Trebuie sa-ti achiti toate facturile la timp, dupa ce primesti facturile de la furnizorii de gaze, electricitate sau apa. Niciodata sa nu accepti chitante scrise de mana, intrucat nu au nici o valoare si nu reprezinta o dovada a efectuarii platii.

Stricaciuni sau defectiuni

In orice locuinta apar defectiuni sau se pot produce stricaciuni, astfel ca trebuie sa tii cont de cele doua sfaturi de mai jos atunci cand inchiriezi un apartament.

  • In cazul in care sesizezi aparitia unor defectiuni in locuinta nu te gandi nici o secunda la improvizatii sau sa intervii personal pentru a remedia problema, chiar si in cazul in care te pricepi si ai indemanare. Ceea ce tu trebuie sa faci este sa apelezi la ajutor specializat, oferit de echipe autorizate.

  • In cazul unor avarii sau reparatii care trebuie achitate de proprietar sau de o terta persoana trebuie sa detii un raport preliminar in care sa fie mentionate pagubele si vei achita contravaloarea reparatiilor doar in cazul in care se stabileste fara echivoc faptul ca tu, in calitate de chirias, esti responsabil pentru pagubele sau avariile aparute.

Speram ca aceste sfaturi sa te ajute si te asteptam in agentia noastra pentru mai multe informatii.

 

© Acest articol este proprietatea Rent Easy. Preluarea informatiilor se va face in limita a 500 de caractere si citarea sursei cu link activ.