Ghidul practic al primei mutări

Sfaturi utile

Ghidul practic al primei mutări

Indiferent de vârsta pe care o ai, apare un moment în viaţa ta când iei decizia de a te muta. Cel mai probabil vei simţi bucurie şi agitaţie în egală măsură. Însă, există mai multe detalii care trebuie să le iei în considerare, în special în cazul în care te muţi într-o locuinţă închiriată. Aşadar, iată o listă de sfaturi care te vor ajuta să-ţi construieşti primul tău “cuib”:

1. Gândeşte-te bine la ideea mutării.

Inchiriere imobile in Iasi

Doreşti să începi o nouă viaţă, fie ca student, fie ca adult pe cont propriu. Primul pas pe care trebuie să îl realizezi constă în conştientizarea faptului că te vei muta şi conceperea unui plan de acţiune, pentru a nu te întoarce la fel de rapid înapoi acasă.

De cele mai multe ori, prima mutare este într-un loc închiriat, deoarece nu faci pasul achiziţiei unei case, fără să testezi mai întâi ce îţi doreşti cu adevărat de la o locuinţă. De aceea, este important să iei în considerare toate variabilele implicate în procesul de închiriere şi mutare (căutarea apartamentului, negocierea contractului de închiriere, transportul, depozitarea, curăţenia, reparaţiile etc), să decizi dacă se merită efortul şi să îţi depăşeşti eventualele frici pe care le-ai putea avea în demararea acestui nou capitol din viaţa ta.

2. Găseşte-ţi condiţiile de locuinţă potrivite.

Conditii de locuit bune

Pune-ţi mai întâi câteva întrebări: “Vei locui singur sau vei împărţi un apartament cu un prieten, coleg, persoana dragă?”, “Ce apartament îţi permiţi?”, “Îl vei închiria?”, “Unde ai dori să fie amplasat?”.

Chiar şi o proprietate temporară trebuie aleasă cu grijă în cazul în care doreşti să închiriezi, aşadar, următorul pas constă în identificarea celor mai bune oferte de locuinţă.

Poţi începe căutările online, dar, de cele mai multe ori, nu este suficient. Indicat ar fi să contactezi firmele specializate în închirieri, deoarece acestea deţin o bază de date completă cu proprietăţile din oraş.

RentEasy este unicul serviciu din Iaşi care alege ofertele de locuinţă în funcţie de nevoile tale şi te ajută atât în timpul, cât şi după procesul de mutare.

3. Ai grijă de finanţe.

Chirie ieftina in Iasi

Părăsirea căminului părintesc reprezintă o acţiune costisitoare. Pentru a evita situaţiile ce îţi pot strâmtora buzunarul, ai nevoie de un plan financiar. Nimic complicat. Doar calcularea venitului lunar pe care te vei baza şi stabilirea sumei lunare de care dispui pentru mâncare, facturi, transport şi activităţi sociale.

De asemenea, trebuie să ai în vedere să plăteşti mereu facturile şi chiria la timp, pentru a evita posibilele probleme ce ar putea apărea în ceea ce priveşte funcţionalitatea apartamentului. Dacă închiriezi un apartament în Iaşi, prin intermediul Rent Easy, plata facturilor este mult mai uşoară, deoarece le poţi efectua prin PayPoint, la sediul nostru.

În ceea ce priveşte primele cheltuieli efectuate în momentul relocării, trebuie să ai în vedere şi achitarea garanţiei apartamentului (deobicei aceasta reprezintă chiria pe o lună în avans) şi cel puţin achiziţia unui abonament pe numele tău la serviciile de telefonie, cablului TV şi internet.

4. Mutarea efectivă şi oferirea unei note personale noii locuinţe.

Servicii de mutari in Iasi

Iată că eşti pus în situaţia de a-ţi transporta şi depozita bunurile personale în apartamentul închiriat. Dacă ai impresia că este uşor să muţi "câteva lucruri" dintr-un loc în altul, probabil nu ai conştientizat volumul de obiecte şi bunuri pe care le poate acumula un singur om. De asemenea, mai există şi problema organizării, împachetării şi etichetării lor, iar de transportul obiectelor voluminoase sau grele nu mai are sens să vorbim. O mişcare isteaţă pe care o poţi realiza constă în contactarea unor firme specializate în această activitate pentru a câştiga timp preţios şi a investi mai puţin efort.

De asemenea, apartamente de închiriat prezintă, în general, un potenţial semnificativ de personalizare. Chiar dacă modificările de amploare nu sunt practice nici pentru chiriaş, nici pentru proprietar, există, în schimb, câteva metode puţin invazive şi relativ ieftine prin care poţi personaliza noua casă:  de la autocolant de pereţi, până la perne şi diverse accesorii. Mai multe idei despre cum poţi face asta, vei putea citi in următorul nostru articol - "Cum să aduci o notă personală apartamentului închiriat".

5. Întreţine-ţi cuibul.

Curatenie in apartamentul inchiriat

Mutarea îţi oferă independenţă, libertate şi noi posibilităţi, dar aceste aspecte sunt însoţite de anumite responsabilităţi. Fără a te dădăci, îţi spunem că este vital să te ocupi, în mod consecvent, de curăţenie, îngrijirea bunurilor proprii, reparaţii etc. Nu vrei să devii un clişeu al dezordinii şi nefuncţionalităţii.

Ai o viaţă mult prea activă pentru a te ocupa de curăţenie? Nu cunoşti persoanele specializate în reparaţii în Iaşi? Atunci RentEasy te poate ajuta prin oferirea unor servicii complete de curăţenie şi mentenanţă, fie incluse în pachetele de mentenanţă, fie la cerere. Aşa că, nu trebuie să-ţi mai faci griji de starea apartamentului după o petrecere de pomină cu noii tăi prieteni.

6. Comunică eficient.

Relatie proprietar chirias

Atunci când locuieşti pentru prima oară într-un apartament închiriat, poţi avea parte de anumite surprize provocate de împărţirea proprietăţii cu o altă persoană. De la colegul de cameră, până la proprietar, eşti nevoit să comunici eficient nevoile tale, dar şi să înţelegi necesităţile persoanelor din jurul tău.

În ceea ce priveşte relaţia cu proprietarul, aceasta poate fi uşor intermediată dacă ai apela la o firma de management al proprietăţii, în situaţia în care doreşti să eviţi relaţionarea cu acesta.

7. Cere ajutorul.

Servicii de intretinere imobile

În momentul în care te muţi, ai putea avea clipe în care să te simţi descurajat, deoarece există numeroase aspecte de care trebuie să te ocupi: facturi, curăţenie, mentenanţă în cazul unor defecţiuni, sau acte necesare în cazul în care eşti student străin. Dar, primul lucru care trebuie să-l faci atunci când eşti în impas, este să-ţi păstrezi calmul şi să ceri ajutorul. Doar pentru că te-ai mutat pe cont propriu într-o locuinţă nouă, nu înseamnă că trebuie să fii singur la nevoie.

Totul e mai simplu dacă vei cere ajutorul. Iar, în cele mai multe situaţii, echipa RentEasy te poate ajuta să ai o viaţă de chiriaş mai uşoară.